Ψαροσυνταγές μαγειρικής!!
Σαρδέλες Γεμιστές με μοτσαρέλα καιμυρωδικά χόρτα.
Υπάρχουν πολύ τρόποι μαγειρέματος τηςσαρδέλας, του πιο κοινού και νόστιμου ψαριού των θαλασσών, στο τηγάνι, στοφούρνο, ή στα κάρβουνα. Εμείς όμως θα τις προτείνουμε γεμιστές με μοτσαρέλα καιμυρωδικά χόρτα..............
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ
40 σαρδέλες
200 γραμμάρια μοτσαρέλα, τριμμένη στο χονδρό του τρίφτη
200 γραμμάρια γαλέτα
3 αυγά
200 γραμμάρια μοτσαρέλα, τριμμένη στο χονδρό του τρίφτη
200 γραμμάρια γαλέτα
3 αυγά
3 σκελίδες σκόρδο
Τα φύλλα από ένα μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένα
20 φύλλα δάφνης
50 περίπου γραμμάρια φρέσκο βούτυρο
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
και λίγο πιπέρι
Τα φύλλα από ένα μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένα
20 φύλλα δάφνης
50 περίπου γραμμάρια φρέσκο βούτυρο
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
και λίγο πιπέρι
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Αφού αφαιρέσουμε τα κεφάλια και τις ουρέςμε ένα κοφτερό μαχαίρι, ανοίγουμε τις σαρδέλες κατά μήκος της κοιλιάς,προσέχοντας στην άκρη τους να μείνουν ενωμένες για να μπορούμε να τιςξανακλείσουμε όταν τις γεμίσουμε. Βγάζουμε με προσοχή το κόκαλο, τις ξεπλένουμεκαλά, αλλά προσεκτικά για να μην «σκορπίσουν» και τις στεγνώνουμε σκουπίζονταςαπαλά με χαρτί κουζίνας.
Ανακατεύουμε μαζί, αυγά, μοτσαρέλα, αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό, το σκόρδο που τοέχουμε λειώσει και 5 κουταλάκια του γλυκού από τη γαλέτα, γεμίζουμε με τομείγμα τις σαρδέλες και τις κλείνουμε προσεκτικά.
Ανακατεύουμε μαζί, αυγά, μοτσαρέλα, αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό, το σκόρδο που τοέχουμε λειώσει και 5 κουταλάκια του γλυκού από τη γαλέτα, γεμίζουμε με τομείγμα τις σαρδέλες και τις κλείνουμε προσεκτικά.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τοποθετούμε τις σαρδέλες σε λαδωμένο ταψίή πυρέξ, την μια πλάι στην άλλη, ενώ ανάμεσά τους βάζουμε από ένα φύλλο δάφνης.Λιώνουμε χωρίς να τσιγαρίσουμε το βούτυρο, τις περιχύνουμε και πασπαλίζουμε απόπάνω τους την υπόλοιπη γαλέτα. Ψήνουμε στο φούρνο στους 250 βαθμούς για 15-20'λεπτά.
Μπορούμε να τις φάμε ζεστές ή ακόμη και κρύες, συνδυάζοντας με ένα καλό λευκόκρασί.
Μπορούμε να τις φάμε ζεστές ή ακόμη και κρύες, συνδυάζοντας με ένα καλό λευκόκρασί.
Καλή όρεξη!!
Καλαμάρια πελαγίσια γεμιστά στηνκατσαρόλα.
Πρόκειται για μια συνταγή με την οποίαμπορούμε να μαγειρέψουμε και να απολαύσουμε καλαμάρια Χειμώνα – καλοκαίρι, είτεστην κουζίνα, είτε στο σκάφος, είτε στην παραλία, διότι για το μαγείρεμα –εκτός των υλικών - χρειαζόμαστε μόνο κατσαρόλα και φωτιά.

ΥΛΙΚΑ
1 & 2/4 Φλιτζανιού τσαγιού ελαιόλαδο
½ κιλό ψιλοκομμένα φρέσκα ή ξερά κρεμμύδια
1 κουτί τομάτες αποφλοιωμένες καιλειωμένες
¾ φλιτζανιού λευκό κρασί
1 φλιτζάνι ρύζι
2 κουταλιές της σούπας γαλέτα
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Αλάτι, πιπέρι
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καλαμάρια καιψιλοκόβουμε τα εντόσθια και τα πλοκάμια τους. Σοτάρουμε σε τρία τέταρταφλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο, μισό κιλό ψιλοκομμένα φρέσκα ή ξερά κρεμμύδια(αναλόγως εποχής) τα πλοκάμια και τα εντόσθια και τα σβήνουμε με τρία τέταρτατου φλιτζανιού λευκό κρασί.
Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι ρύζι, δύο κουταλιέςτης σούπας γαλέτα ή τριμμένη φρυγανιά, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμεψιλοκομμένο μαϊντανό και γεμίζουμε τα καλαμάρια μέχρι τη μέση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τσιγαρίζουμε τα καλαμάρια πολύπροσεκτικά με ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο. Προσθέτουμε ένα κουτί τομάτεςαποφλοιωμένες και λειωμένες (ή αν βρούμε φρέσκιας κόκκινες και πολύ γινωμένες).Ρίχνουμε μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και αφήνουμε να σιγοβράσουν γιαμιάμιση έως δύο ώρες.
ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε σεβαθιά πιατέλα τρίβοντας από πάνω πιπέρι με το μύλο.
Συνοδεύουμε με δροσερό κόκκινο, ή λευκόκρασί.
Καλή όρεξη!!
Τσιπούρα σε κρούστα αλατιού
Επειδή δεν έχουμε πάντοτε τη δυνατότητα ναψήνουμε στα κάρβουνα τα ψάρια μας, σας παρουσιάζουμε έναν έξυπνο και πολύνόστιμο τρόπο για να ψήσουμε στο φούρνο του σπιτιού, ένα σχετικά μεγάλο ψάριόπως είναι η τσιπούρα.
Η ιδιαιτερότητα αυτού του τρόπου ψησίματοςείναι ότι το ψάρι σκεπασμένο με το αλάτι, «αντέχει» και σιγοψήνεται - σεδιπλάσιο περίπου χρόνο από το αν το βάζαμε «εξ' επαφής» σχεδόν στο grill. Έτσιψήνεται καλύτερα, αλλά χωρίς να στεγνώνει και επί πλέον δεν χρειάζεται να τογυρίσουμε. Τέλος, αν «χτιστεί» καλά με το αλάτι και όλα πάνε καλά με το φούρνο,δεν χρειάζεται να το έχουμε ξελεπιάσει γιατί το αλάτι «πετρώνει» και έτσι όταντο βγάζουμε για να το φάμε θα τραβήξει μαζί του, την πέτσα με τα λέπια τουψαριού. Ωστόσο, αν δεν είστε σίγουροι ή το «φοβάστε» για πρώτη φορά, τότεκαθαρίστε το. Και φυσικά δεν χρειάζεται να προσθέσουμε άλλο... αλάτι όταν τοτρώμε, οτι «πήρε» μας φθάνει!
ΥΛΙΚΑ
1-3 μεγάλα ψάρια
5 κιλά χονδρό αλάτι
5 κιλά χονδρό αλάτι
ΨΗΣΙΜΟ
Σε ένα βαθύ σκεύος (πιατέλα μεταλλική,πυρίμαχο, ή ένα ανάλογο ταψί) στρώνουμε ένα παχύ στρώμα αλατιού. Επάνω τουτοποθετούμε το ψάρι ή τα ψάρια τα οποία προηγουμένως έχουμε καθαρίσει καιπλύνει καλά και τα έχουμε «στεγνώσει» με χαρτί κουζίνας. Καλύπτουμε τελείως ταψάρια με το υπόλοιπο αλάτι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250βαθμούς για 50-60' λεπτά.
ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Αποσπάμε την κρούστα του αλατιού από πάνω,και σερβίρουμε με λαδολέμονο, ψιλοκομμένο μαϊντανό. Μπορούμε να συνοδεύσουμε μεπράσινη σαλάτα και ένα καλά παγωμένο ξηρό-λευκό κρασί.
Καλή όρεξη!!
Αυτό κι αν είναι………θεϊκό φαγητό!!!!
.
Υλικά
3/4 του κιλού ψαχνό ξιφία (χωρίς πέτσα και κόκαλα)
κομμένο σε κύβους 3-4 εκ.
μερικές ντομάτες μικρές σφιχτές(μόνο τη σάρκα)
πιπεριές πράσινες κομμένες σε τετράγωνα κομμάτια
αλάτι,πιπέρι
για τη μαρινάτα
λαδολέμονο
αλατοπίπερο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 φύλλα δάφνης
λαδολέμονο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Τοποθετούμε τη μαρινάτα μαζί με τα κομμάτια του
ψαριού σε σκεύος που σκεπάζει και το βάζουμε
στο ψυγείο(όσο περισσότερη ώρα τόσο καλύτερα).
Ανακατεύουμε κατά διαστήματα.
Υλικά
3/4 του κιλού ψαχνό ξιφία (χωρίς πέτσα και κόκαλα)
κομμένο σε κύβους 3-4 εκ.
μερικές ντομάτες μικρές σφιχτές(μόνο τη σάρκα)
πιπεριές πράσινες κομμένες σε τετράγωνα κομμάτια
αλάτι,πιπέρι
για τη μαρινάτα
λαδολέμονο
αλατοπίπερο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 φύλλα δάφνης
λαδολέμονο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Τοποθετούμε τη μαρινάτα μαζί με τα κομμάτια του
ψαριού σε σκεύος που σκεπάζει και το βάζουμε
στο ψυγείο(όσο περισσότερη ώρα τόσο καλύτερα).
Ανακατεύουμε κατά διαστήματα.

Λίγο πριν βγάλουμε το ψάρι από το ψυγείο,
κόβουμε από το έξω μέρος της ντομάτας φέτες
(να έχουν αρκετή φλούδα επάνω τους για να
μπορούν να σταθούν στα σουβλάκια)και περνάμε
στα σουβλάκια(ξύλινα ή μεταλλικά)με την εξής σειρά:
2 φέτες ξιφία,1 φέτα ντομάτα,2 φέτες ξιφία,
1 φέτα πιπεριά κ.ο.κ.
Ψήνουμε στα κάρβουνα,στο γκρίλ του φούρνου
ή σε ηλεκτρική ψηστιέρα.
ή σε ηλεκτρική ψηστιέρα.
Σερβίρουμε τα σουβλάκια καυτά συνοδεύοντας με σάλτσα λαδολέμονο!!!
ΠΡΟΣΟΧΗ Όπως όλα τα ψάρια έτσι και αυτό δεν το παραψήνουμε γιατί στεγνώνει.
Διπλώνουμε μια λαδόκολλα στα δύο και βάζουμε το χταπόδι. Αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε τη ρίγανη, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι και τα λαδολέμονο. Τυλίγουμε τη λαδόκολλα να γίνει σαν πουγκί. Επειτα δένουμε καλά το πουγκί με σπάγκο, το βάζουμε σε ταψί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1:30 ώρα περίπου!!!
ΠΕΡΚΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ!!
Την συνταγή αυτή μου έδωσε μια μοναχή από ένα μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στη Λιβαδειά. Είναι υπεροχή.
2. Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο πιάτο. Πασπαλίζουμε τα θαλασσινά με μπόλικο αλατοπίπερο. Σε μερίδες και με ενδιάμεσα σταθερή τη θερμοκρασία του λαδιού στους 175°C, αλευρώνουμε τα θαλασσινά, τινάζοντάς τα για να φύγει το πλεονάζον αλεύρι, και τηγανίζουμε μέχρι να χρυσίσουν και να γίνουν, περίπου για 20 δευτερόλεπτα ανά πλευρά για τα ολόκληρα ψάρια και τις γαρίδες, 15 δευτερόλεπτα ανά πλευρά για τα χτένια και τα καλαμαράκια. Με μια τρυπητή κουτάλα, τα βγάζουμε όπως γίνονται και τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.
3. Γαρνίρουμε με τα κομμάτια λεμονιού και σερβίρουμε με σος ταρτάρ.
ΠΡΟΣΟΧΗ Όπως όλα τα ψάρια έτσι και αυτό δεν το παραψήνουμε γιατί στεγνώνει.
ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ
Μια απλή και νόστιμη συνταγη. Το χταπόδι, έτσι όπως δεν το έχετε ξαναφάει, να σιγοψηνεται στη λαδόκολλα με μυρωδικά.
Υλικά :
1 χταπόδι, 1 1/2 - 2 κιλά
125 γρ. ελαιόλαδο
3 φύλλα δάφνη
3 κόκκοι μπαχάρι
ρίγανη
1 ξερό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
πιπέρι
αλάτι
χυμό από 1/2 λεμόνι
125 γρ. ελαιόλαδο
3 φύλλα δάφνη
3 κόκκοι μπαχάρι
ρίγανη
1 ξερό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
πιπέρι
αλάτι
χυμό από 1/2 λεμόνι
Εκτέλεση:
Πλένουμε το χταπόδι και κόβουμε σε χοντρά κομμάτια το κρεμμύδι. Πλένουμε τις σκελίδες σκόρδου και τις χτυπάμε στο γουδί ελαφρώς να σπάσουν. Τις βάζουμε μαζί με το λεμόνι στο λάδι και τα ανακατεύουμε.Διπλώνουμε μια λαδόκολλα στα δύο και βάζουμε το χταπόδι. Αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε τη ρίγανη, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι και τα λαδολέμονο. Τυλίγουμε τη λαδόκολλα να γίνει σαν πουγκί. Επειτα δένουμε καλά το πουγκί με σπάγκο, το βάζουμε σε ταψί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1:30 ώρα περίπου!!!
ΠΕΡΚΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ!!
Την συνταγή αυτή μου έδωσε μια μοναχή από ένα μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στη Λιβαδειά. Είναι υπεροχή.
Υλικά (8 μερίδες) :
8 φιλέτα πέρκας
250 γρ. λάδι
1 κούπα νερό
1 ποτηράκι κρασί λευκό
250 γρ. τοματοχυμό
1 ματσάκι μαϊντανό
μισό ματσάκι κόλιανδρο (αν δεν βρούμε φρέσκο και ο αποξηραμένος καλός είναι)
ρίγανη, πιπέρι, αλάτι
250 γρ. λάδι
1 κούπα νερό
1 ποτηράκι κρασί λευκό
250 γρ. τοματοχυμό
1 ματσάκι μαϊντανό
μισό ματσάκι κόλιανδρο (αν δεν βρούμε φρέσκο και ο αποξηραμένος καλός είναι)
ρίγανη, πιπέρι, αλάτι
Εκτέλεση:
Πλένουμε τα ψαριά, τα αλατίζουμε καλά και τα στρώνουμε στο ταψί. Σε ένα μπολ ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον κόλιανδρο και τα ανακατεύουμε με το λάδι, το πιπέρι, την τομάτα και τη ρίγανη. Τα κάνουμε όλα μια σάλτσα και περιχύνουμε τα φιλέτα των ψαριών και ρίχνουμε και το νερό. Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και να μείνουν με το λάδι τους.
Μπορούμε αν θέλουμε να το κάνουμε λεμονάτο να αντικαταστήσουμε την τομάτα με το χυμό 1 λεμονιού. πέρκα στο φούρνο λεμονάτη. Έτσι είναι υπεροχή και λεμονάτη και λίγο πιο ελαφριά!!
Μπορούμε αν θέλουμε να το κάνουμε λεμονάτο να αντικαταστήσουμε την τομάτα με το χυμό 1 λεμονιού. πέρκα στο φούρνο λεμονάτη. Έτσι είναι υπεροχή και λεμονάτη και λίγο πιο ελαφριά!!
ΨΑΡΟΤΗΓΑΝΙΑ ΑΝΑΜΙΚΤΗ
Υλικά :
Περίπου 6 φλιτζ. ελαιόλαδο για τηγάνισμα
2 φλιτζ. αλεύρι γενικής χρήσης
18 φρέσκες μαρίδες ή 16 φρέσκες σαρδέλες, καθαρισμένες, χωρίς κεφάλια
500 γρ. μέτριες γαρίδες, καθαρισμένες και κομμένες εγκάρσια στη μέση
500 γρ. χτένια
500 γρ. φρέσκα καλαμαράκια, καθαρισμένα, με το σώμα κομμένο σε λεπτά δακτυλίδια και με τα πλοκάμια στη θέση τους
αλάτι και πιπέρι μαύρο φρεσκοαλεσμένο
3 λεμόνια, κομμένα σε κομμάτια
Ιταλική σος ταρτάρ (βλ. στα Πατέ-ντιπ)
Περίπου 6 φλιτζ. ελαιόλαδο για τηγάνισμα
2 φλιτζ. αλεύρι γενικής χρήσης
18 φρέσκες μαρίδες ή 16 φρέσκες σαρδέλες, καθαρισμένες, χωρίς κεφάλια
500 γρ. μέτριες γαρίδες, καθαρισμένες και κομμένες εγκάρσια στη μέση
500 γρ. χτένια
500 γρ. φρέσκα καλαμαράκια, καθαρισμένα, με το σώμα κομμένο σε λεπτά δακτυλίδια και με τα πλοκάμια στη θέση τους
αλάτι και πιπέρι μαύρο φρεσκοαλεσμένο
3 λεμόνια, κομμένα σε κομμάτια
Ιταλική σος ταρτάρ (βλ. στα Πατέ-ντιπ)
2 φλιτζ. αλεύρι γενικής χρήσης
18 φρέσκες μαρίδες ή 16 φρέσκες σαρδέλες, καθαρισμένες, χωρίς κεφάλια
500 γρ. μέτριες γαρίδες, καθαρισμένες και κομμένες εγκάρσια στη μέση
500 γρ. χτένια
500 γρ. φρέσκα καλαμαράκια, καθαρισμένα, με το σώμα κομμένο σε λεπτά δακτυλίδια και με τα πλοκάμια στη θέση τους
αλάτι και πιπέρι μαύρο φρεσκοαλεσμένο
3 λεμόνια, κομμένα σε κομμάτια
Ιταλική σος ταρτάρ (βλ. στα Πατέ-ντιπ)
Εκτέλεση:
1. Σε μια μεγάλη ρηχή κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε 7,5 εκ. λάδι στους 175°C.2. Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο πιάτο. Πασπαλίζουμε τα θαλασσινά με μπόλικο αλατοπίπερο. Σε μερίδες και με ενδιάμεσα σταθερή τη θερμοκρασία του λαδιού στους 175°C, αλευρώνουμε τα θαλασσινά, τινάζοντάς τα για να φύγει το πλεονάζον αλεύρι, και τηγανίζουμε μέχρι να χρυσίσουν και να γίνουν, περίπου για 20 δευτερόλεπτα ανά πλευρά για τα ολόκληρα ψάρια και τις γαρίδες, 15 δευτερόλεπτα ανά πλευρά για τα χτένια και τα καλαμαράκια. Με μια τρυπητή κουτάλα, τα βγάζουμε όπως γίνονται και τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.
3. Γαρνίρουμε με τα κομμάτια λεμονιού και σερβίρουμε με σος ταρτάρ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου